[ sulge aken ]

Elulookirjeldus (CV)
1.Eesnimi Tiiu-Maie
2.Perekonnanimi Laht
3.Töökoht Tallinna Tehnikaülikool Keemiainstituut
4.Ametikoht vanemteadur
5.Sünniaeg 08.03.1948 (päev.kuu.aasta)
6.Haridus Tartu Riiklik Ülikool, keemia (orgaaniline keemia), 1971
7.Teenistuskäik Hüdrokeemia Kesklaboratoorium, vaneminsener, 1971-1972;
TA Küberneetika Instituut 1972-1980;
Keemilise ja Bioloogilise Füüsika Instituut, vaneminsener 1980-1988, nooremteadur 1988-1996, teadur 1996-2001, Tallinna Tehnikaülikool, teadur, 2002-2005, vanemteadur 2005-
8.Teaduskraad PhD, loodusteadused
9.Teaduskraadi välja
andnud asutus, aasta
Tallinna Tehnikaülikool, 2003
10.Tunnustused
11.Teadusorganisatsiooniline
ja –administratiivne
tegevus
IDF Eesti Rahvuslik Komitee, komisjon E juht, Eesti ametlik esindaja IDF-s.
Eesti Mikrobioloogia Seltsi liige
12.Juhendamisel kaitstud
väitekirjad

Küllikki Krabbi, MSc, 2003, juh. Tiiu-Maie Laht, Mihkel Kaljurand. Mõnede ainevahetushaiguste biomarkerite kromatograafiline identifitseerimine inimese kehavedelikes. TTÜ

13.Teadustöö põhisuunad Analüütiline biokeemia, toiduainete biokeemia, dietoloogia, inimese ainevahetus.
14.Jooksvad grandid Sihtfinantseerimise grant 0142497s03, "Postgenoomne protsessidisain toidu- ja keskkonnabiotehnoloogias".
Põhjamaade koostööprojekt NordOst P. nr. 619004/VO/sted 1951.
"Põhjamaade juustude valmimisel toimuvad biokeemilised protsessid ja nende seos tekstuuri ja maitseomadustega ning tervislikkusega."
15.Teaduspublikatsioonid

Õunap, K., Kahre, T., Roomets, E., Zordania, R., Laht, T.-M., Wanders, R. J. A. (2005). Screening for the common LCAD mutation G1528C in Estonian population. Journal of Inherited Metabolic Disease, 28, Suppl. 1.

Õunap, K., Anderson,R., Laht.T.-M.(2004). Classical galactosemia in Estonia: insidence and selective neonatal screening. Journal of Inherited Metabolic Disease, 27, Suppl.1.

Adamberg, K., Kask, S., Laht, T.-M., and Paalme, T. (2003). The effect of temperature and pH on the growth of lactic acid bacteria: a pH-auxostat study. International Journal of Food Microbiology 85:171-183.

Laht, T.-M., Kask, S., Elias, P., Adamberg, K. and Paalme, T. (2002). Role of arginine in development of secondary microflora in Swiss-type cheese. International Dairy Journal 12:831-840.

T.-M. Laht.(2001)Piim ja piimatooted toiduna. Piimanduse Käsiraamat, lk. 75-101.

T.- M. Laht, A. Olkonen. (2001). Piima koostis. Füüsikalised ja keemilised omadused.Piimanduse Käsiraamat, lk. 102-130.

T.-M. Laht, S. Kask, A. Saukas.(2001) Fermented milk products. American Journal of Clinical Nutrition. 73(2), 487S-488S

Kask, S., Laht, T.-M., Pall, T. and Paalme, T. (1999). A study on growth characteristics and nutrient consumption of Lactobacillus plantarum in A-stat culture. Antonie Van Leeuwenhoek 75:309-20.

viimati muudetud: 30.09.2005

Curriculum Vitae (CV)
1.First Name Tiiu-Maie
2.Surname Laht
3.Institution Tallinn University of Technology Institute of Chemistry
4.Position senior researcher
5.Date of birth 08.03.1948 (day.month.year)
6.Education Tartu State University, graduated as organic-chemist, 1971
7.Research and
professional experience
Central Laboratory of Hydrochemistry, senior engineer,
1971-1972
Institute of Cybernetics, senior engineer, 1972-1980
Institute of Chemical Physics and Biophysics, senior engineer 1980-1988, scientist- 1988-2002.
Tallinn Technical University, scientist 2002-2005, senior reseacher 2005-
8.Academic degree PhD, Natural Sciences
9.Dates and sites of
earning the degrees
Tallinn University of Technology, 2003
10.Honours/awards
11.Research-administrative
experience
Estonian National Committee of IDF, leader of Comission E
Estonian Society of Microbiology, member
12.Supervised dissertations

Küllikki Krabbi, MSc, 2003, superv. Tiiu-Maie Laht, Mihkel Kaljurand. Mõnede ainevahetushaiguste biomarkerite kromatograafiline identifitseerimine inimese kehavedelikes. TTÜ

13.Current research program Analytical biochemistry, food biochemistry, human metabolism
14.Current grant funding SF grant 0142497s03 "Postgenomic process disain in food and environmental biotechnology"
NORSK project NordOst P. nr. 619004/VO/sted 1951
"Biochemistry during maturation of the cheese varieties of the Nordic countries related to health flavour and texture".
15.List of most important publications

Õunap, K., Kahre, T., Roomets, E., Zordania, R., Laht, T.-M., Wanders, R. J. A. (2005). Screening for the common LCAD mutation G1528C in Estonian population. Journal of Inherited Metabolic Disease, 28, Suppl. 1.

Õunap, K., Anderson,R., Laht.T.-M.(2004). Classical galactosemia in Estonia: insidence and selective neonatal screening. Journal of Inherited Metabolic Disease, 27, Suppl.1.

Adamberg, K., Kask, S., Laht, T.-M., and Paalme, T. (2003). The effect of temperature and pH on the growth of lactic acid bacteria: a pH-auxostat study. International Journal of Food Microbiology 85:171-183.

Laht, T.-M., Kask, S., Elias, P., Adamberg, K. and Paalme, T. (2002). Role of arginine in development of secondary microflora in Swiss-type cheese. International Dairy Journal 12:831-840.

T.-M. Laht.(2001)Piim ja piimatooted toiduna. Piimanduse Käsiraamat, lk. 75-101.

T.- M. Laht, A. Olkonen. (2001). Piima koostis. Füüsikalised ja keemilised omadused.Piimanduse Käsiraamat, lk. 102-130.

T.-M. Laht, S. Kask, A. Saukas.(2001) Fermented milk products. American Journal of Clinical Nutrition. 73(2), 487S-488S

Kask, S., Laht, T.-M., Pall, T. and Paalme, T. (1999). A study on growth characteristics and nutrient consumption of Lactobacillus plantarum in A-stat culture. Antonie Van Leeuwenhoek 75:309-20.

last updated: 30.09.2005

[ sulge aken ]