[ sulge aken ]
Elulookirjeldus (CV) | ||
1. | Eesnimi | Tiiu-Maie |
2. | Perekonnanimi | Laht |
3. | Töökoht | Tallinna Tehnikaülikool Keemiainstituut |
4. | Ametikoht | vanemteadur |
5. | Sünniaeg | 08.03.1948 (päev.kuu.aasta) |
6. | Haridus | Tartu Riiklik Ülikool, keemia (orgaaniline keemia), 1971 |
7. | Teenistuskäik | Hüdrokeemia Kesklaboratoorium, vaneminsener, 1971-1972; TA Küberneetika Instituut 1972-1980; Keemilise ja Bioloogilise Füüsika Instituut, vaneminsener 1980-1988, nooremteadur 1988-1996, teadur 1996-2001, Tallinna Tehnikaülikool, teadur, 2002-2005, vanemteadur 2005- |
8. | Teaduskraad | PhD, loodusteadused |
9. | Teaduskraadi välja andnud asutus, aasta |
Tallinna Tehnikaülikool, 2003 |
10. | Tunnustused | |
11. | Teadusorganisatsiooniline ja –administratiivne tegevus |
IDF Eesti Rahvuslik Komitee, komisjon E juht, Eesti ametlik esindaja IDF-s. Eesti Mikrobioloogia Seltsi liige |
12. | Juhendamisel kaitstud väitekirjad |
Küllikki Krabbi, MSc, 2003, juh. Tiiu-Maie Laht, Mihkel Kaljurand. Mõnede ainevahetushaiguste biomarkerite kromatograafiline identifitseerimine inimese kehavedelikes. TTÜ |
13. | Teadustöö põhisuunad | Analüütiline biokeemia, toiduainete biokeemia, dietoloogia, inimese ainevahetus. |
14. | Jooksvad grandid | Sihtfinantseerimise grant 0142497s03, "Postgenoomne protsessidisain toidu- ja keskkonnabiotehnoloogias". Põhjamaade koostööprojekt NordOst P. nr. 619004/VO/sted 1951. "Põhjamaade juustude valmimisel toimuvad biokeemilised protsessid ja nende seos tekstuuri ja maitseomadustega ning tervislikkusega." |
15. | Teaduspublikatsioonid |
Õunap, K., Kahre, T., Roomets, E., Zordania, R., Laht, T.-M., Wanders, R. J. A. (2005). Screening for the common LCAD mutation G1528C in Estonian population. Journal of Inherited Metabolic Disease, 28, Suppl. 1. Õunap, K., Anderson,R., Laht.T.-M.(2004). Classical galactosemia in Estonia: insidence and selective neonatal screening. Journal of Inherited Metabolic Disease, 27, Suppl.1. Adamberg, K., Kask, S., Laht, T.-M., and Paalme, T. (2003). The effect of temperature and pH on the growth of lactic acid bacteria: a pH-auxostat study. International Journal of Food Microbiology 85:171-183. Laht, T.-M., Kask, S., Elias, P., Adamberg, K. and Paalme, T. (2002). Role of arginine in development of secondary microflora in Swiss-type cheese. International Dairy Journal 12:831-840. T.-M. Laht.(2001)Piim ja piimatooted toiduna. Piimanduse Käsiraamat, lk. 75-101. T.- M. Laht, A. Olkonen. (2001). Piima koostis. Füüsikalised ja keemilised omadused.Piimanduse Käsiraamat, lk. 102-130. T.-M. Laht, S. Kask, A. Saukas.(2001) Fermented milk products. American Journal of Clinical Nutrition. 73(2), 487S-488S Kask, S., Laht, T.-M., Pall, T. and Paalme, T. (1999). A study on growth characteristics and nutrient consumption of Lactobacillus plantarum in A-stat culture. Antonie Van Leeuwenhoek 75:309-20. |
viimati muudetud: 30.09.2005
Curriculum Vitae (CV) | ||
1. | First Name | Tiiu-Maie |
2. | Surname | Laht |
3. | Institution | Tallinn University of Technology Institute of Chemistry |
4. | Position | senior researcher |
5. | Date of birth | 08.03.1948 (day.month.year) |
6. | Education | Tartu State University, graduated as organic-chemist, 1971 |
7. | Research and professional experience |
Central Laboratory of Hydrochemistry, senior engineer, 1971-1972 Institute of Cybernetics, senior engineer, 1972-1980 Institute of Chemical Physics and Biophysics, senior engineer 1980-1988, scientist- 1988-2002. Tallinn Technical University, scientist 2002-2005, senior reseacher 2005- |
8. | Academic degree | PhD, Natural Sciences |
9. | Dates and sites of earning the degrees |
Tallinn University of Technology, 2003 |
10. | Honours/awards | |
11. | Research-administrative experience |
Estonian National Committee of IDF, leader of Comission E Estonian Society of Microbiology, member |
12. | Supervised dissertations |
Küllikki Krabbi, MSc, 2003, superv. Tiiu-Maie Laht, Mihkel Kaljurand. Mõnede ainevahetushaiguste biomarkerite kromatograafiline identifitseerimine inimese kehavedelikes. TTÜ |
13. | Current research program | Analytical biochemistry, food biochemistry, human metabolism |
14. | Current grant funding | SF grant 0142497s03 "Postgenomic process disain in food and environmental biotechnology" NORSK project NordOst P. nr. 619004/VO/sted 1951 "Biochemistry during maturation of the cheese varieties of the Nordic countries related to health flavour and texture". |
15. | List of most important publications |
Õunap, K., Kahre, T., Roomets, E., Zordania, R., Laht, T.-M., Wanders, R. J. A. (2005). Screening for the common LCAD mutation G1528C in Estonian population. Journal of Inherited Metabolic Disease, 28, Suppl. 1. Õunap, K., Anderson,R., Laht.T.-M.(2004). Classical galactosemia in Estonia: insidence and selective neonatal screening. Journal of Inherited Metabolic Disease, 27, Suppl.1. Adamberg, K., Kask, S., Laht, T.-M., and Paalme, T. (2003). The effect of temperature and pH on the growth of lactic acid bacteria: a pH-auxostat study. International Journal of Food Microbiology 85:171-183. Laht, T.-M., Kask, S., Elias, P., Adamberg, K. and Paalme, T. (2002). Role of arginine in development of secondary microflora in Swiss-type cheese. International Dairy Journal 12:831-840. T.-M. Laht.(2001)Piim ja piimatooted toiduna. Piimanduse Käsiraamat, lk. 75-101. T.- M. Laht, A. Olkonen. (2001). Piima koostis. Füüsikalised ja keemilised omadused.Piimanduse Käsiraamat, lk. 102-130. T.-M. Laht, S. Kask, A. Saukas.(2001) Fermented milk products. American Journal of Clinical Nutrition. 73(2), 487S-488S Kask, S., Laht, T.-M., Pall, T. and Paalme, T. (1999). A study on growth characteristics and nutrient consumption of Lactobacillus plantarum in A-stat culture. Antonie Van Leeuwenhoek 75:309-20. |
last updated: 30.09.2005
[ sulge aken ]