[ sulge aken ]
Elulookirjeldus (CV) | ||
1. | Eesnimi | Olav |
2. | Perekonnanimi | Kärt |
3. | Töökoht | Eesti Põllumajandusülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut, söötmisosakond |
4. | Ametikoht | professor, osak.juhataja |
5. | Sünniaeg | 04.01.1948 (päev.kuu.aasta) |
6. | Haridus | kõrgem, Eesti Põllumajanduse Akadeemia, 1972 |
7. | Teenistuskäik | 2005...k.a. EPMÜ veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi professor 1992-2004 EPMÜ Loomakasvatusinstituudi professor 1986-1992 Põllumajandusministeerium osakonnajuhataja 1982-1986 ENSV Ministrite Nõukogu nõunik 1980-1982 EPA aspirant 1976-1980 Jõusööda Uurimiskeskuse juhataja asetäitja 1973-1976 Hellenurme kolhoosi zootehnik 1972-1973 Adavere näidissovhoosi zootehnik |
8. | Teaduskraad | põllimajandusteaduste doktor, Eesti Põllumajandusülikool, 1996 |
9. | Teaduskraadi välja andnud asutus, aasta |
põllumajandusteaduste kandidaat, Eesti Loomakasvatuse ja Veterinaaria Instituut, 1983 |
10. | Tunnustused | Rootsi Kuningliku Põllu- ja Metsamajanduse Akadeemia välisliige, Valgetähe orden, V klass, Kaks Põllumajandusministeeriumi medalit "Kalevipoeg Kündmas" |
11. | Teadusorganisatsiooniline ja –administratiivne tegevus |
EV Teaduse ja Arendusnõukogu liige 1998 - 2001, EV Kõrghariduse hindamise nõukogu liige 1995-2001, EPMÜ teadusnõukogu liige, EPMÜ Loomakasvatusinstituudi teadusnõukogu liige, 1994-2004 EPMÜ põllumajandusteaduste ja majandusteaduse doktorinõukogu liige, Akadeemilise Põllumajanduse Seltsi asepresident 1992-2001, Ajakirjade "Agraarteadus" ja "Animal Husbandry" (Leedu Loomakasvatusinstituudi teaduslike tööde kogumik) toimetuskolleegiumi liige, EPMÜ Loomakasvatusinstituudi direktor, 1994-2004 |
12. | Juhendamisel kaitstud väitekirjad |
Meelis Ots, DSc, 2005, juh. Olav Kärt. Energia- ja proteiiniallika mõju mikroobse proteiini sünteesile mäletsejalistel. EPMÜ Merike Henno, DSc, 2005, juh. Olav Kärt. Piima kvaliteet ja seda mõjutavad tegurid. EPMÜ Ivi Kübarsepp, MSc, 2002, juh. Olav Kärt, Avo Karus. Mineraalained piimas ja nende sisaldust mõjutavad tegurid. EPMÜ Konstantin Mihhejev, MSc, 2002, juh. Olav Kärt. Piima laapumist mõjutavad tegurid. EPMÜ Ivi Kibal, MSc, 2001, juh. Olav Kärt. Uurimusi silo kvaliteeti mõjutavatest teguritest. EPMÜ David Arney, PhD, 2000, juh. CJC Phillips, Olav Kärt. Dietary sodium and its effects on the production, health and behaviour of the lactating dairy cow. UK Meelis Ots, MSc, 1999, juh. Olav Kärt. Bioloogiliselt aktiivsed toimeained põllumajandusloomade ja -lindude söötmisel. EPMÜ Simon Strojan, PhD, 1999, juh. CJC Phillips. Olav Kärt. Feed selection in relation to varying heavy metal concentrations by broilet chickens and lactating dairy cows.. UK Andres Leesmäe, MSc, 1998, juh. Olav Kärt. Uurimusi lüpsilehmade poegimishalvatuse vältimise võimaluste kohta anioonsete mineraalsoolade söötmise abil. EPMÜ Irje Leontjeva, MSc, 1998, juh. Olav Kärt. Uurimusi proteiini kvaliteedist kasvavate sigade söödaratsioonis. EPMÜ |
13. | Teadustöö põhisuunad | mäletsejaliste seedefüsioloogia |
14. | Jooksvad grandid | Grant nr 5419 - Lüpsilehmade söötmine poegimiseelsel ja -järgsel perioodil (01.01.2003 - 31.12.2006) |
15. | Teaduspublikatsioonid |
Kass, M., Kaldmäe, H., Kärt, O., Ots, M., Olt, A. 2005 Effect of temperature on the quality of rapeseed cake protein. - In Proc. Of Baltic animal breeding and genetics conference, Balanga, Lithuania, 198…201. Kübarsepp,I., Henno,M., Kärt,O., Tupasela,T., 2005. A comparison of the formagraph and optigraph as methods for determination of the Rennet coagulation properties of milk.- Acta Agriculturae Scandinavica , Sec A. , acceptable 10.10.05. Olt, A., Kaldmäe, H., Kärt, O. 2005. On protein degradability of legume silages – In Proc. Of Baltic animal breeding and genetics conference, Balanga, Lithuania, 194…197. Kärt, O. 2004. Energia- ja proteiinsöödad piimakarjakasvatuses, Söödafoorum, 12-14. Kärt, O. 2004. Piimarasv on tervislik. –Aastavakk, 92-93. Kärt, O., Ots, M., Jaakson, H., Ling, K. 2004. Jõusööda tärklise- ja proteiiniallika mõju uuslüpsiperioodil lüpsvate lehmade toodangule, toitainetega varustamisele ja mõningatele vere biokeemilistele näitajatele. – Agraarteadus, nr 1, lk. 12-20. Kärt, O., Ots, M., Rihma, E. 2004. Piima karbamiidisisalduse ja ratsiooni toitefaktorite vahelistest seostest. – Agraarteadus, nr3, lk. 137-145. Kärt, O., Rihma, E., Tölp, S., Vallas. 2004. M. Efficiency of converting ration dry matter, energy and protein to milk different cattle breeds. – In Proc. of International scientific conference “Animal Breeding in the Baltics”, Tartu, 244…249. Kärt, O., Saveli, O. 2004. Kolmas katseaasta Põlulas. – Maamajandus, jaanuar, lk 25-26. Ots, M., Kärt, O., Rihma, E. 2004. Milk urea concentration and PBV as indicators of effective protein use in feeding of dairy cattle. – In Proc. of International scientific conference “Animal Breeding in the Baltics”, Tartu, 257…261. Kärt, O. 2003. Silo tahab konservante. – Maamajandus, juuni lk. 31. Kärt, O. 2003. Söötmisteadus ei suuda käia tõuaretusega ühte sammu. – Aastavakk, lk. 49-51. Kärt, O. 2003. Veisetõugude võrdluskatse Põlulas tõstatab uusi probleeme. – Aastavakk, lk 48. Kärt, O., Ots, M 2003. Effect of starch and protein source on the microbial protein supply in dairy cows fed red clover rich silage. – Proc. of 11th International scientific symposium “Forage conservation”, Nitra, Slovak, 172-173. Kärt, O., Rihma, E., Tölp. S., Kaart, T., 2003. Dry matter intake on the first-parity cows, bred in Estonia, at the beginning of lactation. – Veterinarija ir zootechnika. T.22(44) : 53-57. Kübarsepp, I., Henno, M., Mihhejev, K., Kärt, O. 2003. Factors influencing milk coagulation properties. - Proc. of International scientific conference “Research for rural development”, Jelgava, 48…52. Kübarsepp, I., Henno, M., Mihhejev, K., Kärt, O. 2003. Milk coagulation properties of dairy cattle breeds raised in Estonia and factors influencing it. – In Proc. 22th Nordic Assoc. Agric. Sci. Conge., Turku, Finland, p. 90. Kübarsepp, I., Henno, M., Mihhejev, K., Kärt, O., Samarütel, J., Ling, K., Kaart, T. 2003. Piima laapumist mõjutavad tegurid. - Agraarteadus, nr. 2, lk. 84-95. Ots, M., Kärt, O. 2003. Effect of grain species on purine derivative excretion via urine in feeding leguminous silage to rams. - Veterinarija ir zootechnika. T.22(44) : 73-77. Saveli, O., Kärt, O., Voore, M. 2003. Piimatootmiskuludest Põlulas. – Maamajandus, veebr, lk. 23-26. Vadi, M., Kaldmäe, H., Kärt, O., Ots, M., Jürgenson, A., Olt, A. 2003. Temperatuuri mõju rapsikoogi proteiini lõhustuvusele vatsas. - Agraarteadus, nr. 2, lk. 119-124. Kadarik, K., Kärt, O., Rihma, E., Soidra, K. 2002.Toorproteiini ja metaboliseeruva energia ning piimavalgu päevatoodangu seostest lüpsilehmade happe-leelisseisundiga. – “Agraarteadus”, nr. 4. lk 221-229. Kaldmäe, H., Kirsel, R., Kärt, O., Vadi, M. 2002. Studies on the digestibility of feeds in the ruminants and different methods for measuring it. - Proc. of International scientific conference “Research for rural development”, Jelgava, 84…87. Kärt, O. 2002. Eesti veisetõugude maksimaalse piimajõudluse võrdluskatse.- Aastavakk, 86…87. Kärt, O. 2002. Piima rasvasisaldust mõjutavatest teguritest. Tõuloomakasvatus nr.4, lk 15…17. Kärt, O., Karis, V., Ots, M. 2002. Mäletsejaliste proteiinitoitumine ja metaboliseeruval proteiinil põhinev söötade hindamise süsteem, Tartu, 40 lk. Kärt, O., Saveli, O., Ling, K., Samarütel, J., Jaakson, H. 2002. Milk production, dry matter intake and fertility in first-parity cows bred in Estonia. – Proc. of International scientific conference “Research for rural development 2002”, Jelgava, 69…72. Kübarsepp, I., Henno, M., Kärt, O. 2002. Factors affecting milk calcium and fosphorus content. - Proc. of International scientific conference “Research for rural development”, Jelgava, 78…82. Kübarsepp, I., Henno, M., Kärt, O., Kaart, T. 2002. Eesti veisetõugude piima kaltsiumi- ja fosforisisaldused ning neid mõjutavad faktorid. – “Agraarteadus”, nr.3, lk 162-175. Kübarsepp, I., Kärt, O., Henno M. 2002. Söödaratsiooni kaaliumi- ja karbamiidisisalduse mõju piima mineraalainelisele koostisele. – Agraarteadus, nr. 6, lk. 325…330. Henno, M., Kärt, O. 2001. Piima maitsevigu saab vältida. – Maamajandus, märts, 36-38. Kadarik, K., Kärt, O., Rihma, E., Soidra, K. 2001. Uurea biosünteesist lüpsilehmadel. / On urea biosynthesis in dairy cows. – Veterinaarmeditsiin, 84 96. Kaldmäe, H., Kirsel, R., Kärt, O., Vadi M. 2001. Silo orgaanilise aine seeduvuse määramine erinevate meetoditega. / Different methods for assessment the organic matter digestibility of silages. Summary. – APSi Toimetised, 14, 85 88. Kaldmäe, H., Kirsel, R., Kärt, O., Vadi, M. 2001. Silo seeduvuse in vivo ja in vitro määramismeetodite võrdlusest. / On the comparison of in vivo and in vitro methods of determination of digestibility of silage. Summary. – EPMÜ LKI teadustöid, 71, 97-103. Kärt, O. 2001. Aasta katsetööd Põlulas on seljataga. [One year of experimental work in Põlula is over]. – Maamajandus, detsember, 14-15. Kärt, O. 2001. Millest lähtuda proteiinisööda valikul lüpsikarjas? [How to select the protein feed for the dairy herd]. – Hüva Nõu, 10, 4. Kärt, O, 2001. Piimakarja söötmine täisratsioonilise segasöödaga. [Feeding of dairy herd with total mixed ration]. – Piima Foorum, 18-20. Kärt, O., Ots, M. 2001. Põlula projekt on käivitunud hästi. [The Põlula project has started well]. – Maamajandus, august, 10-13. Kärt, O., Ots, M. 2001. Täisratsiooniline segasööt tasub end ära. [Total mixed ration is worth using]. – Maamajandus, mai, 21-24. Kärt, O., Ots M., Rihma E., Kaldmäe H. 2001. The effect of barley meal on dairy cow’s dry matter intake, allantoin excretion and microbial protein synthesis in feeding alfalfa silage ad libitum. – Journal of Agricultural Science / Agraarteadus, XII, 3, 175 181. Kübarsepp, I., Henno, M., Kärt, O., Karus, A. 2001. Mineraalained piimas. / Minerals in milk Summary. – APSi Toimetised, 14 / Transactions of the Estonian Academic Agricultural Society 14, 131 134. Mihhejev, K., Kärt, O., Henno, M. 2001. Piima laapumist mõjutavad tegurid. Kirjanduse ülevaade. / The factors affecting milk coagulation properties. A review. APSi Toimetised, 15, 45-48. Ots, M., Kärt, O. 2001. The Effect of Grain Species on Microbial Protein Synthesis in Feeding Alfalfa Silage to Rams. – Proc. from seminar NJF “Production and Utilization of Silage” Lillehammer, 326, 97-101. Roostalu, H., Kärt, O., Viiralt, R. 2001. Karjamaid väetatakse kehvasti. [The pastures are fertilized poorly]. – Maamajandus, jaanuar, 28-31. Kadarik, K., Kärt, O., Rihma, E., Soidra, K. 2000. Lehmade piima koostisosade kvantitatiivsetest ja kvalitatiivsetest muutustest laktatsiooniperioodi kestel. / The qualitative and quantitative changes of cow milk ingredients during the lactation period. – Proceedings from a symposium at Estonian Agriculture University, Uppsala:SLU Service/Repro, 89–95. Kaldmäe, H., Karis, V., Kärt, O. 2000. Eestin Maatalousyliopiston Karjatalouslaitoksen yhteistyöstä karkearenhun laadun parantamisessa. / The co-operation on improving the quality of between the Institute of Animal Science of theEstonian Agricultural Academy. – Eesti - Suomi Maatalousyhteistyö 1987…1999. Tallinn: AS Rebellis, 192…198. Kaldmäe, H., Karis, V., Kärt, O. 2000. Kvaliteetne silo peamise energia- ja proteiiniallikana piimakarja ratsioonis. / High quality silage as the main source of energy and protein in dairy cattle rations. – Tõuloomakasvatus, 1,. 16-19. Kaldmäe, H., Karis, V., Kärt, O. 2000. Results of determining the optimum time for ensiling. – Proceedings of the International Conference of the Animal Nutrition. Tartu, 88…95. Kaldmäe, H., Karis, V., Kärt, O. 2000. Silo kui energia- ja proteiinirikas sööt. / Silades as a feed rich in energy and protein. – Põllumajandus, 6, 10…12. Kärt, O. 2000. Kuidas katta parimate lüpsilehmade energiatarvet. / How to cover the need for energy of the best dairy cows. – Maamajandus, oktoober, 20…22. Kärt, O. 2000. Lüpsilehmade söötmisest Piistaojal Eesti erinevatel iseseisvusperioodidel. / Feeding of dairu cows in the Piistaoja experimental farm during the two different periods of Estonian independence. – APSi Toimeised, 13, 19…22. Kärt, O. 2000. Söödaratsiooni energia ja proteiini mõju lüpsilehmade rasvadega seotud ainevahetushaigustele ning reproduktsioonile. / Effect of ration energy and protein on lipid – related metabolic disorders and reproduction in dairy cows. – Proceedings from a symposium at Estonian Agriculture University, Uppsala:SLU Service/Repro, 60…69. Ots, M., Rihma, E., Kärt, O. 2000. Effects of barley meal on urinary allontoin excretion and microbial nitrogen synthesis in the rumen of dairy cows feeding ad libitum alfalfa silage. – Materials of International Scientific Conference. Sigulda: Latgales Druka, 49…56. Phillips, C.J.C., Chiy, P.C., Arney, D.R., Kärt, O. 2000. Effects of sodium fertilizers and supplements on milk production and mammary gland health. – Journal of Dairy Research, 67, 1,. 1-12 Rihma, E., Kärt, O. 2000. Dairy cow’s intake of silage prepared from different grass. – Proceedings of the International Conference of the Animal Nutrition. Tartu, 22…28. Rihma, E., Kärt, O. 2000. Erinevatest heintaimedest valmistatud silo söömus. / The intake of silage prepared of different grass. – APSi Toimetised, 12, 53…56. H. Kaldmäe, V. Karis, O. Kärt. 1999. Heintaimede õige koristusaja määramine / Determining the proper harvest time for the graminaceous. – Põllumajandus, 5, 10-11. H. Kaldmäe, V. Karis, O. Kärt. 1999. Silo kvaliteedist Eestis / The quality of silage in Estonia. - Põllumajandus, 5, 8-10. Kadarik, K., Kärt, O., Rihma, E. 1999. About the urea excretion by dairy cows. – Proceedings from a symposium at Estonian Agricultural University, Tartu, June 7, 1999. Uppsala: SLU Service/Repro, 46-51. Kadarik, K., Kärt, O., Rihma, E. 1999. Kaaliumi ja karbamiidi ekskretsioonist lüpsilehmadel / About the urea and potassium excretion with urine and milk by dairy cows. – Veterinaarmeditsiin 99, 16.-18. sept. Tartu: OÜ Farmax, 45-59. Kaldmäe, H., Karis, V., Kärt, O. 1999. Optimaalse silovalmistamise aja määramine (1996...1998.a.) / Determining the optimum time for silage preparation. – EPMÜ LKI teadustöid,70, 36-42. Kaldmäe, H., Kibbal, I., Kärt, O. 1999. Heintaimede esimese niite optimaalne koristusaeg erinevatel kalendriaastatel / The optimum first-cut harvest time of grass in different growing years. – APSi Toimetised, 9, 29-32. Kaldmäe, H., Kirsel, R., Kärt, O., Vadi, M. 1999. Determination of fibre content and digestibility of silage. – Conference Proceedings of the XIIth International Silage Conference. Sweden: SLU Service/Repro, 191-192. Kärt, O., Kibbal, I., Ots, M. 1999. Vatsas sünteesitava proteiini koguse määramine uriini puriinterivaatide kaudu / Estimation of microbial protein synthesis in rumen using urinary excretion of purine derivates. – APSi Toimetised, 10, 27-30. Kärt, O., Leming, R. 1999. Rüpsiseemnete ja -koogi söötmise mõju sigade nuuma- ja lihajõudlusele. / Effect of feeding diets containing fullfat turnip rape seeds and turnip rapeseed cake on the performance of growing pigs. Summary. – APSi Toimetised, 10, 31-34. Kärt, O., Ots, M. 1999. Metaboliseeruva proteiini hindamise süsteemide arendusi eri riikides / Development of the evaluation systems of metabolizable protein in different countries. – EPMÜ LKI teadustöid,70, 18-27. Kärt, O., Rihma, E. 1999. Estimation of dry matter intake in ad libitum silage feeding. – Conference Proceedings of the XIIth International Silage Conference. Sweden: SLU Service/Repro, 197-198. O. Kärt, M. Ots. 1999. Lähtekohad lüpsilehmade jõusööda söötmiseks silotüübiliste ratsioonide kasutamisel / Principles of feeding concentrates to dairy cattle when rations based on silage are used. – Tõuloomakasvatus, 4, 19-23. Rihma, E., Kärt, O. 1999. Effect of concentrates on silage intake and rumen fermentation process. – Proceedings from a symposium at Estonian Agricultural University, Tartu, June 7, Uppsala: SLU Service/Repro, 1999, 63-67. Rihma, E., Kärt, O. 1999. Silo söömust mõjutavad tegurid / Factors affecting silage intake. – APSi Toimetised, 10, 74-77. V. Karis, H. Kaldmäe, O. Kärt. 1999. Silo kvaliteet 1998. aastal / The quality of silage in 1998. – Tõuloomakasvatus, 1, 15-17. Kaldmäe, H., Karis, V., Kärt, O. 1998. Evaluation of the Quality of Silage by the Content of Nutrients and Energy Concentration. – In: Proc. of the International Conference of Animal Nutrition, Tartu, pp. 49…55. Kaldmäe, H., Karis, V., Kärt, O. 1998. The Effect of Harvest Time of Grass on the Nutritive Value of Grass Feeds. – In: Proc. of the International Conference of Animal Nutrition, Tartu, pp. 42…48. Kaldmäe, H., Kirsel, R., Kärt, O., Sirman, K., Vadi, M. 1988. On digestibility of silage. – In: Proc. of the International Conference of Animal Nutrition, Tartu, pp. 75-83. Karis, V., Kaldmäe, H., Kärt, O. 1998. Rohusöötade toiteväärtuse sõltuvus koristusajast. – Põllumajandus, 5, 5-7. Kärt, O., Kaldmäe, H., Kirsel, R., Tölp, S. 1998. Comparison of determining of NDF and digestibility of organic matter by ANKOM’s analysers with conventional methods. – In: Proc. of the 8th World Conference on Animal Production, Seoul, pp. 372…373. Kärt, O., Karis, V., Kaldmäe, H. 1998. Silo kvaliteet ja seda mõjutavad tegurid. – Põllumajandus, 5, 7-9. Kärt, O., Karis, V., Kaldmäe, H., Mäesalu, M. 1998. Mõnedest silo kvaliteedinäitajate seostest 1997. a. uuritud siloproovide alusel. – APSi Toimetised, 6, 67-70. Kärt, O., Leming, R. 1998. Ratsioonikiud sigade söötmisel. – APSi Toimetised, 7, 49-52. Kärt, O., Leontjeva, I. 1998. Uurimusi imporditud söödakontsentraatide koostise vastavusest tootjate poolt deklareeritud näitajatele. – APSi Toimetised, 7, 53-54. Kärt, O., Rihma, E., Sikk, V., Tölp, S. 1998. The Effect of Concentrate on Silage Intake, Rumen Fermentation, Milk Production and Milk Composition. – In: Proc. of the International Conference of Animal Nutrition, Tartu, pp. 65…74. Rihma, E., Kärt, O., Ilus, A. 1998. Lisakssöödetava rasva mõju vatsa füsioloogilistele näitajatele kevadisel siirdeperioodil. – APSi Toimetised, 7, 95-96. Kaldmäe, H., Karis, V. Kärt, O. 1997. Silo valmistamisega ei tohi viivitada. – “Põllumajandus” 5/6, 7-9. Karis, V, Kärt, O. 1997. Rohusöötade söömust mõjutavad tegurid mäletsejaliste söötmisel. – Loomakasvatus, 7, 29-33. Kärt, O. 1997. Rasvade ainevahetusega seotud haigused (ketoos ja maksa rasvumine) ning nende vältimise võimalused. – Loomakasvatus, 7, 34-37. Kärt, O., Kaldmäe, H., Karis, V. 1997. Optimaalse silotegemise aja määramine heintaimede proteiini- ja toorkiusisalduse alusel. – APSi Toimetised, 3, 14-17. Kärt, O., Kaldmäe, H., Kirsel, R. 1997. Evaluation of the quality of silages using ANKOM’s analysers (USA). – In: Proc. of the latest research achievments in forage production and animal nutrition, Baisogala, Lithuania, pp. 24-29. Kärt, O., Oll, Ü. 1997. Kas rasva lisasöötmine lüpsilehmadele suurendab ketoosi ja rasvunud maksa sündroomi. – APSi Toimetised, 3, 30-33. Kärt, O., Pent, R. 1997. Piima karbamiidisisaldus jõudluskontrollialustes karjades. – APSi Toimetised, 3, 34-35. Leesmäe, A., Kärt, O., Ploom, L. 1997. Anioonsete mineraalide söödavusest ning nende osast veiste poegimishalvatuse vältimisel. – EPMÜ Loomakasvatusinstituudi teadustööde kogumik 67, 36-46. Arney, D.R., Kärt, O., Phillips, C.J.C. 1996. Reducing the somatic cell count of bovine milk with dietary NaCl supplementation. – APSi Toimetised, 2, 66-69. Kärt, O. 1996. Proteiini ja energiahind lehmade talvesöödas. – Eesti Maa, 13, 215. Kärt, O. 1996. Rasva mõju vatsa fermentatsioonile. – APSi Toimetised, 2, 26-28. Kärt, O., Oll Ü. 1996. Piima koostist mõjutavad tegurid I. – Eesti Maa, 46, 248. Kärt, O., Oll, Ü. 1996. Piima koostist mõjutavad tegurid II. – Eesti Maa, 47, 249. Kärt, O., Oll, Ü. 1996. Piima koostist mõjutavad tegurid. – Loomakasvatus, 6, 37-44. Kärt, O., Sikk, V. 1996. Effect of Dietary Lipids on Nitrogen Metabolism in Ruminants. – In: Proc: of the International Conference of Animal Nutrition in Tartu, pp. 15-18. Kärt, O., Sikk, V. 1996. Rapsiõli, jahvatatud rapsiseemned ja veiserasv lehmade söödaratsioonis. 1. Mõju sööda kuivaine, proteiini ja toorkiu lõhustuvusele in sacco. – “Agraarteadus”, 6:54-65. Kärt, O., Sikk, V. 1995. Veiserasva ja rapsiõli söötmise mõju lehmade piima-, piimarasva- ning piimavalgutoodangule laktatsiooni alul. – “Agraarteadus”, nr1, lk 70-80. Kärt, O. 1994. Formaldehüüdiga töödeldud sojasroti lõhustuvus vatsas. – EPMÜ Teaduslike Tööde kogumik, 175, 139-145. Kärt, O. 1994. Mittestruktuursete süsivesikute ja rasvade mõju söötade lõhustuvusele vatsas. – “Agraarteadus”, nr 1, lk 72-82. Kärt, O. 1994. Vatsa tähtsus toitainete seedimisel. – EPMÜ Teaduslike Tööde kogumik, 175, 120-138. Kärt, O. Hellenurme, A. 1994. Degradability of Protected Feed Dry Matter and Protein in the Rumen in sacco. – In: Proc. of the International Animal Nutrition Conference, Tartu 26-27 May, pp. 35-41 (BEASTCD). Kärt, O., Saveli, O., Tikk, H. 1994. Haridus ja teadus loomakasvatuses. – Teadustööde kogumik. Konverentsi “Maaelu areng” teesid, 41-47. Kärt, O. Sikk, V. 1994. Influence of Sugar, Starch, Tallow and Rapeseed Oil on Feed Degradability in sacco. – In: Proc. of the International Animal Nutrition Conference, Tartu 26-27 May, pp. 42-49. Kärt, O., Sikk, V. 1994. Veiserasva, rapsiõli ja Ca-seebi söötmise mõju lehmade vere biokeemilistele näitajatele. – “Agraarteadus”, nr 3, lk 273-280. |
viimati muudetud: 30.09.2005
Curriculum Vitae (CV) | ||
1. | First Name | Olav |
2. | Surname | Kärt |
3. | Institution | Institute of Veterinary Medicine and Animal Sciences OF ESTONIAN AGRICULTURAL UNIVERSITY, Departmenr of Animal Nutrition |
4. | Position | professor, head of department |
5. | Date of birth | 04.01.1948 (day.month.year) |
6. | Education | higher education, Estonian Agricultural Academy, 1972 |
7. | Research and professional experience |
Estonian Agricultural University, Institute of Animal Sciense, professor since 01. 09 1992; Ministry of Agriculture, head of departament 1986-1992; Council of Ministers of the ESSR, reviewer 1982-1986; Estonian Agricultural University, post-graduate 1980-1982; Mixed Feed Center, assistant head of the center 1976-1980; Hellenurme collective farm, chief zootechnician 1973-1976; Adavere model state farm, zootechnician 1972-1973. |
8. | Academic degree | D Sc.(Agr.), 1996, Estonian Agricultural University |
9. | Dates and sites of earning the degrees |
Cand. Agr. 1983, Estonian Research Institute of Animal Breeding and Veterinary Science |
10. | Honours/awards | Foreign member of the Royal Swedish Academy of Agriculture and Forestry; V class Order of the White Star; Two medals of the Ministry of Agriculture |
11. | Research-administrative experience |
Member of the Research and Development Council of the Estonian Republic, 1998-2001; Member of the Council of Evaluation of Higher Education of the Estonian Republic, 1995-2001; Member of the scientific council of Estonian Agricultural University; Member of the scientific council of Institute of Animal Science; Member of the Doctoral Council of Agricultural and Economic Sciences; Vice-president of the Academical Agricultural Society, 1992-2001; Member of the editorial boards of scientific journals Agricultural Science (Estonia) and Animal Husbandry(Lithuania). |
12. | Supervised dissertations |
Meelis Ots, DSc, 2005, superv. Olav Kärt. Energia- ja proteiiniallika mõju mikroobse proteiini sünteesile mäletsejalistel. EPMÜ Merike Henno, DSc, 2005, superv. Olav Kärt. Piima kvaliteet ja seda mõjutavad tegurid. EPMÜ Ivi Kübarsepp, MSc, 2002, superv. Olav Kärt, Avo Karus. Mineraalained piimas ja nende sisaldust mõjutavad tegurid. EPMÜ Konstantin Mihhejev, MSc, 2002, superv. Olav Kärt. Piima laapumist mõjutavad tegurid. EPMÜ Ivi Kibal, MSc, 2001, superv. Olav Kärt. Uurimusi silo kvaliteeti mõjutavatest teguritest. EPMÜ David Arney, PhD, 2000, superv. CJC Phillips, Olav Kärt. Dietary sodium and its effects on the production, health and behaviour of the lactating dairy cow. UK Meelis Ots, MSc, 1999, superv. Olav Kärt. Bioloogiliselt aktiivsed toimeained põllumajandusloomade ja -lindude söötmisel. EPMÜ Simon Strojan, PhD, 1999, superv. CJC Phillips. Olav Kärt. Feed selection in relation to varying heavy metal concentrations by broilet chickens and lactating dairy cows.. UK Andres Leesmäe, MSc, 1998, superv. Olav Kärt. Uurimusi lüpsilehmade poegimishalvatuse vältimise võimaluste kohta anioonsete mineraalsoolade söötmise abil. EPMÜ Irje Leontjeva, MSc, 1998, superv. Olav Kärt. Uurimusi proteiini kvaliteedist kasvavate sigade söödaratsioonis. EPMÜ |
13. | Current research program | Feeding of farm animals, digestion physiology of ruminants |
14. | Current grant funding | GRANT 5419 - PREPARTUM AND POSTPARTUM FEEDING OF DAIRY COWS (01.01.2003 - 31.12.2006) |
15. | List of most important publications |
Kass, M., Kaldmäe, H., Kärt, O., Ots, M., Olt, A. 2005 Effect of temperature on the quality of rapeseed cake protein. - In Proc. Of Baltic animal breeding and genetics conference, Balanga, Lithuania, 198…201. Kübarsepp,I., Henno,M., Kärt,O., Tupasela,T., 2005. A comparison of the formagraph and optigraph as methods for determination of the Rennet coagulation properties of milk.- Acta Agriculturae Scandinavica , Sec A. , acceptable 10.10.05. Olt, A., Kaldmäe, H., Kärt, O. 2005. On protein degradability of legume silages – In Proc. Of Baltic animal breeding and genetics conference, Balanga, Lithuania, 194…197. Kärt, O. 2004. Energia- ja proteiinsöödad piimakarjakasvatuses, Söödafoorum, 12-14. Kärt, O. 2004. Piimarasv on tervislik. –Aastavakk, 92-93. Kärt, O., Ots, M., Jaakson, H., Ling, K. 2004. Jõusööda tärklise- ja proteiiniallika mõju uuslüpsiperioodil lüpsvate lehmade toodangule, toitainetega varustamisele ja mõningatele vere biokeemilistele näitajatele. – Agraarteadus, nr 1, lk. 12-20. Kärt, O., Ots, M., Rihma, E. 2004. Piima karbamiidisisalduse ja ratsiooni toitefaktorite vahelistest seostest. – Agraarteadus, nr3, lk. 137-145. Kärt, O., Rihma, E., Tölp, S., Vallas. 2004. M. Efficiency of converting ration dry matter, energy and protein to milk different cattle breeds. – In Proc. of International scientific conference “Animal Breeding in the Baltics”, Tartu, 244…249. Kärt, O., Saveli, O. 2004. Kolmas katseaasta Põlulas. – Maamajandus, jaanuar, lk 25-26. Ots, M., Kärt, O., Rihma, E. 2004. Milk urea concentration and PBV as indicators of effective protein use in feeding of dairy cattle. – In Proc. of International scientific conference “Animal Breeding in the Baltics”, Tartu, 257…261. Kärt, O. 2003. Silo tahab konservante. – Maamajandus, juuni lk. 31. Kärt, O. 2003. Söötmisteadus ei suuda käia tõuaretusega ühte sammu. – Aastavakk, lk. 49-51. Kärt, O. 2003. Veisetõugude võrdluskatse Põlulas tõstatab uusi probleeme. – Aastavakk, lk 48. Kärt, O., Ots, M 2003. Effect of starch and protein source on the microbial protein supply in dairy cows fed red clover rich silage. – Proc. of 11th International scientific symposium “Forage conservation”, Nitra, Slovak, 172-173. Kärt, O., Rihma, E., Tölp. S., Kaart, T., 2003. Dry matter intake on the first-parity cows, bred in Estonia, at the beginning of lactation. – Veterinarija ir zootechnika. T.22(44) : 53-57. Kübarsepp, I., Henno, M., Mihhejev, K., Kärt, O. 2003. Factors influencing milk coagulation properties. - Proc. of International scientific conference “Research for rural development”, Jelgava, 48…52. Kübarsepp, I., Henno, M., Mihhejev, K., Kärt, O. 2003. Milk coagulation properties of dairy cattle breeds raised in Estonia and factors influencing it. – In Proc. 22th Nordic Assoc. Agric. Sci. Conge., Turku, Finland, p. 90. Kübarsepp, I., Henno, M., Mihhejev, K., Kärt, O., Samarütel, J., Ling, K., Kaart, T. 2003. Piima laapumist mõjutavad tegurid. - Agraarteadus, nr. 2, lk. 84-95. Ots, M., Kärt, O. 2003. Effect of grain species on purine derivative excretion via urine in feeding leguminous silage to rams. - Veterinarija ir zootechnika. T.22(44) : 73-77. Saveli, O., Kärt, O., Voore, M. 2003. Piimatootmiskuludest Põlulas. – Maamajandus, veebr, lk. 23-26. Vadi, M., Kaldmäe, H., Kärt, O., Ots, M., Jürgenson, A., Olt, A. 2003. Temperatuuri mõju rapsikoogi proteiini lõhustuvusele vatsas. - Agraarteadus, nr. 2, lk. 119-124. Kadarik, K., Kärt, O., Rihma, E., Soidra, K. 2002.Toorproteiini ja metaboliseeruva energia ning piimavalgu päevatoodangu seostest lüpsilehmade happe-leelisseisundiga. – “Agraarteadus”, nr. 4. lk 221-229. Kaldmäe, H., Kirsel, R., Kärt, O., Vadi, M. 2002. Studies on the digestibility of feeds in the ruminants and different methods for measuring it. - Proc. of International scientific conference “Research for rural development”, Jelgava, 84…87. Kärt, O. 2002. Eesti veisetõugude maksimaalse piimajõudluse võrdluskatse.- Aastavakk, 86…87. Kärt, O. 2002. Piima rasvasisaldust mõjutavatest teguritest. Tõuloomakasvatus nr.4, lk 15…17. Kärt, O., Karis, V., Ots, M. 2002. Mäletsejaliste proteiinitoitumine ja metaboliseeruval proteiinil põhinev söötade hindamise süsteem, Tartu, 40 lk. Kärt, O., Saveli, O., Ling, K., Samarütel, J., Jaakson, H. 2002. Milk production, dry matter intake and fertility in first-parity cows bred in Estonia. – Proc. of International scientific conference “Research for rural development 2002”, Jelgava, 69…72. Kübarsepp, I., Henno, M., Kärt, O. 2002. Factors affecting milk calcium and fosphorus content. - Proc. of International scientific conference “Research for rural development”, Jelgava, 78…82. Kübarsepp, I., Henno, M., Kärt, O., Kaart, T. 2002. Eesti veisetõugude piima kaltsiumi- ja fosforisisaldused ning neid mõjutavad faktorid. – “Agraarteadus”, nr.3, lk 162-175. Kübarsepp, I., Kärt, O., Henno M. 2002. Söödaratsiooni kaaliumi- ja karbamiidisisalduse mõju piima mineraalainelisele koostisele. – Agraarteadus, nr. 6, lk. 325…330. Henno, M., Kärt, O. 2001. Piima maitsevigu saab vältida. – Maamajandus, märts, 36-38. Kadarik, K., Kärt, O., Rihma, E., Soidra, K. 2001. Uurea biosünteesist lüpsilehmadel. / On urea biosynthesis in dairy cows. – Veterinaarmeditsiin, 84 96. Kaldmäe, H., Kirsel, R., Kärt, O., Vadi M. 2001. Silo orgaanilise aine seeduvuse määramine erinevate meetoditega. / Different methods for assessment the organic matter digestibility of silages. Summary. – APSi Toimetised, 14, 85 88. Kaldmäe, H., Kirsel, R., Kärt, O., Vadi, M. 2001. Silo seeduvuse in vivo ja in vitro määramismeetodite võrdlusest. / On the comparison of in vivo and in vitro methods of determination of digestibility of silage. Summary. – EPMÜ LKI teadustöid, 71, 97-103. Kärt, O. 2001. Aasta katsetööd Põlulas on seljataga. [One year of experimental work in Põlula is over]. – Maamajandus, detsember, 14-15. Kärt, O. 2001. Millest lähtuda proteiinisööda valikul lüpsikarjas? [How to select the protein feed for the dairy herd]. – Hüva Nõu, 10, 4. Kärt, O, 2001. Piimakarja söötmine täisratsioonilise segasöödaga. [Feeding of dairy herd with total mixed ration]. – Piima Foorum, 18-20. Kärt, O., Ots, M. 2001. Põlula projekt on käivitunud hästi. [The Põlula project has started well]. – Maamajandus, august, 10-13. Kärt, O., Ots, M. 2001. Täisratsiooniline segasööt tasub end ära. [Total mixed ration is worth using]. – Maamajandus, mai, 21-24. Kärt, O., Ots M., Rihma E., Kaldmäe H. 2001. The effect of barley meal on dairy cow’s dry matter intake, allantoin excretion and microbial protein synthesis in feeding alfalfa silage ad libitum. – Journal of Agricultural Science / Agraarteadus, XII, 3, 175 181. Kübarsepp, I., Henno, M., Kärt, O., Karus, A. 2001. Mineraalained piimas. / Minerals in milk Summary. – APSi Toimetised, 14 / Transactions of the Estonian Academic Agricultural Society 14, 131 134. Mihhejev, K., Kärt, O., Henno, M. 2001. Piima laapumist mõjutavad tegurid. Kirjanduse ülevaade. / The factors affecting milk coagulation properties. A review. APSi Toimetised, 15, 45-48. Ots, M., Kärt, O. 2001. The Effect of Grain Species on Microbial Protein Synthesis in Feeding Alfalfa Silage to Rams. – Proc. from seminar NJF “Production and Utilization of Silage” Lillehammer, 326, 97-101. Roostalu, H., Kärt, O., Viiralt, R. 2001. Karjamaid väetatakse kehvasti. [The pastures are fertilized poorly]. – Maamajandus, jaanuar, 28-31. Kadarik, K., Kärt, O., Rihma, E., Soidra, K. 2000. Lehmade piima koostisosade kvantitatiivsetest ja kvalitatiivsetest muutustest laktatsiooniperioodi kestel. / The qualitative and quantitative changes of cow milk ingredients during the lactation period. – Proceedings from a symposium at Estonian Agriculture University, Uppsala:SLU Service/Repro, 89–95. Kaldmäe, H., Karis, V., Kärt, O. 2000. Eestin Maatalousyliopiston Karjatalouslaitoksen yhteistyöstä karkearenhun laadun parantamisessa. / The co-operation on improving the quality of between the Institute of Animal Science of theEstonian Agricultural Academy. – Eesti - Suomi Maatalousyhteistyö 1987…1999. Tallinn: AS Rebellis, 192…198. Kaldmäe, H., Karis, V., Kärt, O. 2000. Kvaliteetne silo peamise energia- ja proteiiniallikana piimakarja ratsioonis. / High quality silage as the main source of energy and protein in dairy cattle rations. – Tõuloomakasvatus, 1,. 16-19. Kaldmäe, H., Karis, V., Kärt, O. 2000. Results of determining the optimum time for ensiling. – Proceedings of the International Conference of the Animal Nutrition. Tartu, 88…95. Kaldmäe, H., Karis, V., Kärt, O. 2000. Silo kui energia- ja proteiinirikas sööt. / Silades as a feed rich in energy and protein. – Põllumajandus, 6, 10…12. Kärt, O. 2000. Kuidas katta parimate lüpsilehmade energiatarvet. / How to cover the need for energy of the best dairy cows. – Maamajandus, oktoober, 20…22. Kärt, O. 2000. Lüpsilehmade söötmisest Piistaojal Eesti erinevatel iseseisvusperioodidel. / Feeding of dairu cows in the Piistaoja experimental farm during the two different periods of Estonian independence. – APSi Toimeised, 13, 19…22. Kärt, O. 2000. Söödaratsiooni energia ja proteiini mõju lüpsilehmade rasvadega seotud ainevahetushaigustele ning reproduktsioonile. / Effect of ration energy and protein on lipid – related metabolic disorders and reproduction in dairy cows. – Proceedings from a symposium at Estonian Agriculture University, Uppsala:SLU Service/Repro, 60…69. Ots, M., Rihma, E., Kärt, O. 2000. Effects of barley meal on urinary allontoin excretion and microbial nitrogen synthesis in the rumen of dairy cows feeding ad libitum alfalfa silage. – Materials of International Scientific Conference. Sigulda: Latgales Druka, 49…56. Phillips, C.J.C., Chiy, P.C., Arney, D.R., Kärt, O. 2000. Effects of sodium fertilizers and supplements on milk production and mammary gland health. – Journal of Dairy Research, 67, 1,. 1-12 Rihma, E., Kärt, O. 2000. Dairy cow’s intake of silage prepared from different grass. – Proceedings of the International Conference of the Animal Nutrition. Tartu, 22…28. Rihma, E., Kärt, O. 2000. Erinevatest heintaimedest valmistatud silo söömus. / The intake of silage prepared of different grass. – APSi Toimetised, 12, 53…56. H. Kaldmäe, V. Karis, O. Kärt. 1999. Heintaimede õige koristusaja määramine / Determining the proper harvest time for the graminaceous. – Põllumajandus, 5, 10-11. H. Kaldmäe, V. Karis, O. Kärt. 1999. Silo kvaliteedist Eestis / The quality of silage in Estonia. - Põllumajandus, 5, 8-10. Kadarik, K., Kärt, O., Rihma, E. 1999. About the urea excretion by dairy cows. – Proceedings from a symposium at Estonian Agricultural University, Tartu, June 7, 1999. Uppsala: SLU Service/Repro, 46-51. Kadarik, K., Kärt, O., Rihma, E. 1999. Kaaliumi ja karbamiidi ekskretsioonist lüpsilehmadel / About the urea and potassium excretion with urine and milk by dairy cows. – Veterinaarmeditsiin 99, 16.-18. sept. Tartu: OÜ Farmax, 45-59. Kaldmäe, H., Karis, V., Kärt, O. 1999. Optimaalse silovalmistamise aja määramine (1996...1998.a.) / Determining the optimum time for silage preparation. – EPMÜ LKI teadustöid,70, 36-42. Kaldmäe, H., Kibbal, I., Kärt, O. 1999. Heintaimede esimese niite optimaalne koristusaeg erinevatel kalendriaastatel / The optimum first-cut harvest time of grass in different growing years. – APSi Toimetised, 9, 29-32. Kaldmäe, H., Kirsel, R., Kärt, O., Vadi, M. 1999. Determination of fibre content and digestibility of silage. – Conference Proceedings of the XIIth International Silage Conference. Sweden: SLU Service/Repro, 191-192. Kärt, O., Kibbal, I., Ots, M. 1999. Vatsas sünteesitava proteiini koguse määramine uriini puriinterivaatide kaudu / Estimation of microbial protein synthesis in rumen using urinary excretion of purine derivates. – APSi Toimetised, 10, 27-30. Kärt, O., Leming, R. 1999. Rüpsiseemnete ja -koogi söötmise mõju sigade nuuma- ja lihajõudlusele. / Effect of feeding diets containing fullfat turnip rape seeds and turnip rapeseed cake on the performance of growing pigs. Summary. – APSi Toimetised, 10, 31-34. Kärt, O., Ots, M. 1999. Metaboliseeruva proteiini hindamise süsteemide arendusi eri riikides / Development of the evaluation systems of metabolizable protein in different countries. – EPMÜ LKI teadustöid,70, 18-27. Kärt, O., Rihma, E. 1999. Estimation of dry matter intake in ad libitum silage feeding. – Conference Proceedings of the XIIth International Silage Conference. Sweden: SLU Service/Repro, 197-198. O. Kärt, M. Ots. 1999. Lähtekohad lüpsilehmade jõusööda söötmiseks silotüübiliste ratsioonide kasutamisel / Principles of feeding concentrates to dairy cattle when rations based on silage are used. – Tõuloomakasvatus, 4, 19-23. Rihma, E., Kärt, O. 1999. Effect of concentrates on silage intake and rumen fermentation process. – Proceedings from a symposium at Estonian Agricultural University, Tartu, June 7, Uppsala: SLU Service/Repro, 1999, 63-67. Rihma, E., Kärt, O. 1999. Silo söömust mõjutavad tegurid / Factors affecting silage intake. – APSi Toimetised, 10, 74-77. V. Karis, H. Kaldmäe, O. Kärt. 1999. Silo kvaliteet 1998. aastal / The quality of silage in 1998. – Tõuloomakasvatus, 1, 15-17. Kaldmäe, H., Karis, V., Kärt, O. 1998. Evaluation of the Quality of Silage by the Content of Nutrients and Energy Concentration. – In: Proc. of the International Conference of Animal Nutrition, Tartu, pp. 49…55. Kaldmäe, H., Karis, V., Kärt, O. 1998. The Effect of Harvest Time of Grass on the Nutritive Value of Grass Feeds. – In: Proc. of the International Conference of Animal Nutrition, Tartu, pp. 42…48. Kaldmäe, H., Kirsel, R., Kärt, O., Sirman, K., Vadi, M. 1988. On digestibility of silage. – In: Proc. of the International Conference of Animal Nutrition, Tartu, pp. 75-83. Karis, V., Kaldmäe, H., Kärt, O. 1998. Rohusöötade toiteväärtuse sõltuvus koristusajast. – Põllumajandus, 5, 5-7. Kärt, O., Kaldmäe, H., Kirsel, R., Tölp, S. 1998. Comparison of determining of NDF and digestibility of organic matter by ANKOM’s analysers with conventional methods. – In: Proc. of the 8th World Conference on Animal Production, Seoul, pp. 372…373. Kärt, O., Karis, V., Kaldmäe, H. 1998. Silo kvaliteet ja seda mõjutavad tegurid. – Põllumajandus, 5, 7-9. Kärt, O., Karis, V., Kaldmäe, H., Mäesalu, M. 1998. Mõnedest silo kvaliteedinäitajate seostest 1997. a. uuritud siloproovide alusel. – APSi Toimetised, 6, 67-70. Kärt, O., Leming, R. 1998. Ratsioonikiud sigade söötmisel. – APSi Toimetised, 7, 49-52. Kärt, O., Leontjeva, I. 1998. Uurimusi imporditud söödakontsentraatide koostise vastavusest tootjate poolt deklareeritud näitajatele. – APSi Toimetised, 7, 53-54. Kärt, O., Rihma, E., Sikk, V., Tölp, S. 1998. The Effect of Concentrate on Silage Intake, Rumen Fermentation, Milk Production and Milk Composition. – In: Proc. of the International Conference of Animal Nutrition, Tartu, pp. 65…74. Rihma, E., Kärt, O., Ilus, A. 1998. Lisakssöödetava rasva mõju vatsa füsioloogilistele näitajatele kevadisel siirdeperioodil. – APSi Toimetised, 7, 95-96. Kaldmäe, H., Karis, V. Kärt, O. 1997. Silo valmistamisega ei tohi viivitada. – “Põllumajandus” 5/6, 7-9. Karis, V, Kärt, O. 1997. Rohusöötade söömust mõjutavad tegurid mäletsejaliste söötmisel. – Loomakasvatus, 7, 29-33. Kärt, O. 1997. Rasvade ainevahetusega seotud haigused (ketoos ja maksa rasvumine) ning nende vältimise võimalused. – Loomakasvatus, 7, 34-37. Kärt, O., Kaldmäe, H., Karis, V. 1997. Optimaalse silotegemise aja määramine heintaimede proteiini- ja toorkiusisalduse alusel. – APSi Toimetised, 3, 14-17. Kärt, O., Kaldmäe, H., Kirsel, R. 1997. Evaluation of the quality of silages using ANKOM’s analysers (USA). – In: Proc. of the latest research achievments in forage production and animal nutrition, Baisogala, Lithuania, pp. 24-29. Kärt, O., Oll, Ü. 1997. Kas rasva lisasöötmine lüpsilehmadele suurendab ketoosi ja rasvunud maksa sündroomi. – APSi Toimetised, 3, 30-33. Kärt, O., Pent, R. 1997. Piima karbamiidisisaldus jõudluskontrollialustes karjades. – APSi Toimetised, 3, 34-35. Leesmäe, A., Kärt, O., Ploom, L. 1997. Anioonsete mineraalide söödavusest ning nende osast veiste poegimishalvatuse vältimisel. – EPMÜ Loomakasvatusinstituudi teadustööde kogumik 67, 36-46. Arney, D.R., Kärt, O., Phillips, C.J.C. 1996. Reducing the somatic cell count of bovine milk with dietary NaCl supplementation. – APSi Toimetised, 2, 66-69. Kärt, O. 1996. Proteiini ja energiahind lehmade talvesöödas. – Eesti Maa, 13, 215. Kärt, O. 1996. Rasva mõju vatsa fermentatsioonile. – APSi Toimetised, 2, 26-28. Kärt, O., Oll Ü. 1996. Piima koostist mõjutavad tegurid I. – Eesti Maa, 46, 248. Kärt, O., Oll, Ü. 1996. Piima koostist mõjutavad tegurid II. – Eesti Maa, 47, 249. Kärt, O., Oll, Ü. 1996. Piima koostist mõjutavad tegurid. – Loomakasvatus, 6, 37-44. Kärt, O., Sikk, V. 1996. Effect of Dietary Lipids on Nitrogen Metabolism in Ruminants. – In: Proc: of the International Conference of Animal Nutrition in Tartu, pp. 15-18. Kärt, O., Sikk, V. 1996. Rapsiõli, jahvatatud rapsiseemned ja veiserasv lehmade söödaratsioonis. 1. Mõju sööda kuivaine, proteiini ja toorkiu lõhustuvusele in sacco. – “Agraarteadus”, 6:54-65. Kärt, O., Sikk, V. 1995. Veiserasva ja rapsiõli söötmise mõju lehmade piima-, piimarasva- ning piimavalgutoodangule laktatsiooni alul. – “Agraarteadus”, nr1, lk 70-80. Kärt, O. 1994. Formaldehüüdiga töödeldud sojasroti lõhustuvus vatsas. – EPMÜ Teaduslike Tööde kogumik, 175, 139-145. Kärt, O. 1994. Mittestruktuursete süsivesikute ja rasvade mõju söötade lõhustuvusele vatsas. – “Agraarteadus”, nr 1, lk 72-82. Kärt, O. 1994. Vatsa tähtsus toitainete seedimisel. – EPMÜ Teaduslike Tööde kogumik, 175, 120-138. Kärt, O. Hellenurme, A. 1994. Degradability of Protected Feed Dry Matter and Protein in the Rumen in sacco. – In: Proc. of the International Animal Nutrition Conference, Tartu 26-27 May, pp. 35-41 (BEASTCD). Kärt, O., Saveli, O., Tikk, H. 1994. Haridus ja teadus loomakasvatuses. – Teadustööde kogumik. Konverentsi “Maaelu areng” teesid, 41-47. Kärt, O. Sikk, V. 1994. Influence of Sugar, Starch, Tallow and Rapeseed Oil on Feed Degradability in sacco. – In: Proc. of the International Animal Nutrition Conference, Tartu 26-27 May, pp. 42-49. Kärt, O., Sikk, V. 1994. Veiserasva, rapsiõli ja Ca-seebi söötmise mõju lehmade vere biokeemilistele näitajatele. – “Agraarteadus”, nr 3, lk 273-280. |
last updated: 30.09.2005
[ sulge aken ]